RADIMLJA-STOLAC

svi 21, 2022 | Vijesti

29. svibnja na Radimlji kod Stoca komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta

Program ovogodišnjeg obilježavanja 77. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnoga puta hrvatskoga naroda u svibnju 1945. predstavljen je 9. svibnja na konferenciji za novinare u Zagrebu.

U ime suorganizatora komemoracije u liturgijskom dijelu, Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, pročelnik Tiskovnog ureda HBK Zvonimir Ancić podsjetio je da će misu u bleiburškoj župnoj crkvi u petak 13. svibnja u 18 sati predslaviti ravnatelj Ravnateljstva za dušobrižništvo Hrvata u inozemstvu vlč. Tomislav Markić. Na slavlje su pozvani svi koji mogu doći, posebno vjernici iz HKM Klagenfurt i mjesta u blizini, a za one koji ne mogu sudjelovati izravni prijenos omogućit će Laudato televizija – piše IKA.

Središnje slavlje 14. svibnja u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini od 12.15 sati predvodit će đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, a prenositi Hrvatska televizija.

Slavlju na Udbini prethodi komemoracija na Mirogoju u subotu ujutro, gdje će molitvu za vjerne poginule katolike predvoditi generalni tajnik HBK dr. Krunoslav Novak, a za vjernike islamske vjeroispovijesti predstavnik Islamske zajednice.

Najavljujući pak program civilnog obilježavanja manifestacije, zamjenik predsjednika Počasnoga bleiburškog voda Milan Kovač na novinarsko pitanje o predviđenom broju hodočasnika naglasio je da “nema točne podatke, ali da se očekuje dolazak nekoliko tisuća ljudi.” “Pozivamo i ovaj put ljude da dođu u što većem broju, čista srca i s krunicom u ruci, te da se pomolimo za duše naše braće i sestara koji su bez suda i sudišta završili u jamama te rudarskim i tenkovskim rovovima i to stotine tisuća nevinih ljudi. Dođite da se pomolimo za njihove duše jer one to zaslužuju, a to je i naša obaveza. Prema tome, pozivam sve dobronamjerne, da se svi zajedno pomolimo za stradale.”

Upitan pak o razvoju događaja sa spomenikom na Bleiburgu, izmjenom natpisa na hrvatskom jeziku i uklanjanjem povijesnoga hrvatskog grba s prvim bijelim poljem Kovač je zaključio: “Mi očekujemo, i u više smo navrata u Ministarstvu vanjskih poslova imali sastanke na kojima smo tražili da se po hitnoj proceduri napravi tekst međudržavnog sporazuma s Republikom Austrijom oko obilježavanja grobišta i komemoracija i u Austriji i u Hrvatskoj. Rečeno je da se na tome radi, ali da s austrijske strane nema baš velike volje da se to dovrši.”

Središnja komemoracija za Bleiburške žrtve bit će, dakle, održana 14. svibnja u Zagrebu i na Udbini. Suorganizator komemoracija u liturgijskom dijelu je Hrvatska biskupska konferencija i Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine. Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Od ostalih manifestacija najavljena je komemorativna akademija u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva u srijedu 25. svibnja, pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora, i u nedjelju 29. svibnja u 12 sati misa na Radimlji kod Stoca za sve žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. godine, pod pokroviteljstvom Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

STOLAC.CITY