Krizma i patron župe 2018.

kol 28, 2018 | Vijesti

 

thumbnail mb15383

Proslavljena svetkovina župe

U nastavku, donosimo opširan tekst o proslavi blagdana naše nebeske zaštitnice, onako kako ga je, na svojim web stranicama, objavila Crkva na kamenu – pastoralno-informativni list hercegovačkih biskupija. Zahvala svima koji su pomogli da proslava župne svetkovine protekne lijepo i dostojanstveno, kako i priliči…

 

 Izvor: Crkva na kamenu / cnak.ba

U Neumu, u nedjelju, 26. kolovoza 2018., Gospa od zdravlja, svetkovina župe, naslovnica župne crkve, zaštitnica župe i općine, sv. krizma za onih šest pripravnika i sedam pripravnica devetoga razreda, koji su u prvim klupama sa svojim kumovima i kumama.
U pratnji kapelana don Ante jedan kandidat prilazi i pozdravlja biskupa Ratka, i veli, između ostaloga, kako se u nekim mjestima krizmanici opraštaju na krizmi od potrebna pojačana duhovnog života, dok druge dvije djevojčice uručuju darove. A biskup na njihov dar uzdarjem – knjigom Sjeti me se kada u raj dođeš, 25-godišnjim nagovorima na Veliki petak i na Uskrs u Mostaru.
Župnik don Ivica pozdravlja krizmatelja, sve svećenike u koncelebraciji napose krizmanike s njihovim roditeljima i kumovima. Danas je i smjena među sestrama Služavkama Maloga Isusa: odlazi s. Anđelina, a dolazi s. Danica, koje pastoralno pomažu u župi.
Biskup čestita svetkovinu Gospe – Patrone župniku, župljanima, župi i općini. Želi svima od Boga, po Gospinu zagovoru, dobro zdravlje, i duhovno i fizičko, sretan ljudski i vjernički napredak na putu vršenja Božjih zapovijedi, kako ih je na najsavršeniji način opsluživala Blažena Djevica Marija.
Evanđelje čita don Rajko, stolački župnik i dekan, i to posljednji odlomak 6. glave sv. Ivana apostola i evanđelista.
Biskup u homiliji najprije podsjeća na sedam crvenih cvjetova pred oltarom koji simboliziraju sedam darova – jezikâ Duha Svetoga: jezik životne mudrosti i razboritosti koji se daje krizmanicima, jezik spasonosna znanja i primanja pravoga savjeta, jezik jakosti, pobožnosti i bogobojaznosti u poštovanju Božjega zakona ugrađena i u ljudska srca i u ploče Dekaloga. Tko to zna, ima i opslužuje, taj je savršen čovjek i vjernik.
Evanđelje prikazuje kafarnaumski govor Isusov, nagovještaj presvete Euharistije. Iako je Isus čudotvorac bio učinio veličanstveno znamenje nahranivši od pet ječmenih kruhova i dvije ribice samo “muškaraca, njih oko pet tisuća” (Iv 6,10), ipak kada je prešao na izlaganje dogme svoga tijela kao duhovne hrane i svoje krvi kao duhovnoga pića za život vječni, mogoše se čuti burni glasovi: “Tvrda je to besjeda! Tko je može slušati?” (6,60). Gospodin, Sin Božji, ne odstupa od Očeva, svoga i Duhova nauma, ustrajava i pod uvjetom da se svi “sablazne”. Čak i da ga napuste. Veli apostolima: “Da možda i vi ne kanite otići?” Petar je hrabro odgovorio: “Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga!” (6,67-68). Pa ipak jedan između Izabranih nije vjerovao, i to od početka: sve je prezirao, sve je mrzio i konačno sve izdao, završio tragično da ne može tragičnije! Za takva “preziratelja, mrzitelja i izdajnika” Isus veli da je “đavao”! Ništa ti ova strahovita poruka ne kaže?

slika z k

Foto: Biskup Ratko, podijelio je sakrament sv. krizme za sedam krizmanica i šest krizmanika – učenice i učenike devetoga razreda.


Krizmanici, u ova dva dana primili ste tri sakramenta: jučer ste se ispovjedili da danas dostojno primite svetu Pričest i da prvi i jedini put primite sakrament sv. krizme. Primate sv. potvrdu samo jednom zato što taj sakrament ima trajan pečat, kao što ga imaju i druga dva sakramenta: krštenje i sveti red. Jednom kršten, uvijek kršten! Jednom krizman, uvijek krizman! Jednom zaređen za svećenika, uvijek svećenik! Hoćete li i vi nakon ove sv. krizme otići – ne daj, Bože! – udaljiti se od prakse pohađanja sv. Mise, od potrebna ispovijedanja grijeha, od primanja sv. Pričesti i tek se, možda, vratiti o ženidbi? Kako možete očekivati da vam se prime ovi nužni darovi Duha i da vas prate Božji blagoslovi ako ih ne zazivate i tako se ponašate kao da vam ne treba nijedan Duhov dar, od mudrosti do straha Božjega?
Nakon sv. Mise i sv. krizme u župnoj su se kući našli i neki drugi svećenici koji su slavili pučke sv. Mise u svojim župama i prispjeli na čestitke.
Krizmanici, ostanite u ljubavi Duha Svetoga!


Watch

Live Stream Current Sermon

REad

News & Stories

Prvopričesnici 2023.

Prvopričesnici 2023.

IVANO BABIĆBRUNO BABIĆMIHAEL BJELOPERAJURE BOGDANOVIĆMIA BUTIGANIVA ČARAPINAMARIETA ČULJAKROMEO DŽAJIĆDORA DŽONOTEA GALIĆKARLO GLAVINIĆLAURA GUSTINLANA KALAUZTOMISLAV KREČAKPETRA KREŠIĆJOSIP LJILJANIĆANTE MASLAĆANA MASLAĆIVAN MASLAĆGABRIELA MASLAĆMARIJA MATIĆBARBARA...

Devet stvari koje treba znati o Velikom četvrtku

Devet stvari koje treba znati o Velikom četvrtku

Na Veliki četvrtak završava korizmeno vrijeme, a večernjom svetom misom započinje Vazmeno trodnevlje. Evo devet najvažnijih stvari koje trebamo znati o Velikom četvrtku! 1. POČETAK VAZMENOG TRODNEVLJA Veliki četvrtak kroz dugo je vrijeme bio isključen iz...

Osam stvari koje bi svaki katolik trebao znati o Velikom petku

Osam stvari koje bi svaki katolik trebao znati o Velikom petku

SLAVLJE MUKE GOSPODNJE Veliki je petak dan na koji je žrtvovan Krist naša Pasha, kada Crkva razmišlja o muci svoga Gospodina i Zaručnika i klanja se križu,  te se spominje svog izlaska iz boka Krista usnuloga na križu i moli za spas svega svijeta. Evo...