Održana duhovna obnova

tra 27, 2015 | Vijesti

ssmiOdržana duhovna obnova (FOTO)

Piše: Pava Kriste PMI

U organizaciji sestara Služavki Maloga Isusa iz Gromiljaka, u župi Gospe od Zdravlja u Neumu, 25 i 26. travnja 2015. godine,  održana je duhovna obnova,  prvenstveno za mlade, pod motom: Isus treba tvoje i moje ruke. Neumski župnik, don Ivica Puljić, srdačnim je riječima pozdravio s. Danicu Bilić, voditeljicu duhovne obnove, s. Marinu Perić, odgajateljicu kandidatica,  i njihove kandidatice: Katarinu, Ivku i Nikolinu. Istako je radost da je s. Danica među nama,  jer je s. Danica u župi Neum djelovala kao vjeroučiteljica kroz mnoge godine.

U duhu mota duhovne obnove s. Danica je imala uvodno razmišljanje o veličini dara služenja i pozvala sve nazočne, da svako u svom pozivu bude Isusova ruka, Isusovo srce, Isusove noge. Zahvalila je  Neumljanima za svu ljubav koju iskazuju prema sestrama i srcem se uključuju u njihove projekte, kao pomoć djeci u Stadlerovu dječjem domu Egipat u Sarajevu i pomoć misijama preko misijske izložbe u Gromiljaku. Slijedila su svjedočanstva kandidatica i prikazana je i prezentacija kandidatica u kojoj je prikazan život i rad sestar i kandidatica kojeg žive u duhu  karizme njihova Utemeljitelja, sluge Božjega Josipa Stadlera.  Sve zajedno su svojim dolaskom donijeli su puno radosti, osmjeha i mira.
 U svjedočanstvima je izražena potreba molitve i pozornog slušanja Isusova zova. Što zapravo predstavlja most između Boga i pozvanoga? Što znači čuti zov?   Treba imati toliko mira u sebi i oko sebe da se čuje glas koji zove: Dođi, slijedi Me ! Kako reče Katarina,  koja je u prvoj godini kandidature,  najviše pomaže molitva. Molitva osobna, ali i molitva cijeloga puka kršćanskoga, da Gospodin  pošalje radnike u žetvu svoju. Tako mlada uspijeva odreći se svoje sebičnosti, okrenuti srce Gospodinu, dati svoj život izabravši naslov služavka. Mladi Neumljani slušaju svaku riječ, poštuju i osjećaju veličinu predanja  tog mladog bića, ali teško izlaze iz svoje buke. Teško se izdvajaju iz svojih bučnih prostora, svojih bučnih života ispunjenih materijalnim i medijskim sadržajima, koji podržavaju i podražavaju sebičnost  i bježe od bilo kakve žrtve. Kako radost uvijek nestaje iz ovakvih prostora,  osluškuju mirni glas mladoga bića koji tako sigurno svjedoči Krista, svjedoči radost u služenju i zatečeni su. Sve je tako tiho, kao da se ovaj mir iz malenog srca proširio po cijeloj crkvi. Molim za plodove ovoga mira, u mislima blagoslivljam trenutak kada s  govornica bude govorila koja djevojka iz Neuma koja će se možda opredijeliti za redovnički poziv.
Sestre i njihove kandidatice svojom mladošću, čednom pojavom , širokim osmjehom i očaravajućom smirenošću slikaju pred našim očima jedan bolji, ljepši i privlačniji svijet.  Svijet  iz kojeg je izbačena sebičnost koja nam gomila nezadovoljstvo i gasi sjaj mladih očiju. Svijet u koji je utkana ljubav i njome obojeno svako djelo ljudskih ruku i mozgova. Svijet koji je barem ovog trenutka naš izbor, svijet naših misli.
Zahvalni smo vam svim srcem sestrama i kandidaticama za dar njihova svjedočanstva. Želimo da ih prati Gospodin sve dane njihova života.

 

Galerija fotografija:

 

{rokbox album=|tecaj| title=|duhovnaobnova| thumbcount=|6|}images/stories/mladi/duhovnaobnova/*{/rokbox}