Počeli smo korizmu

velj 20, 2015 | Vijesti

Kolinda-us-W

Počeli smo korizmu, a kako???

Pomisao na korizmu nas asocira na odricanje od raznih navika: „bacamo“ cigare i slatko, smanjujemo piće, postimo „o bijelo“, najhrabriji ne psuju, ali rijetko. Baš rijetko tko korizmu koristi drugačije. Imali li koristi što se odričemo ako to ne damo drugome, ili ako više molimo ali ne promišljamo. Time sve ostaje na površini i bez ploda. Zato Vam prenosimo, od učenijih glava, sedam plodonosnih načina kako proživjeti ovu korizmu:

          Napravite plan

Najbrži način za upropastiti korizmu je imati dobre namjere, ali ne i dobar plan. Budite precizni. „Više ću moliti“ nije dovoljno dobar plan. Kad donesete odluku, svakodnevno se pridržavajte svoga plana. Korizma je vrijeme molitve, posta i djela ljubavi. Za svaka ova tri navedena načina odaberite kako ćete se u svakomu poboljšati. Zapišite si to na papiru i tako svaki dan ili tjedan smislite novi način.

Jedan savjet: neka plan bude ostvariv. Često smo pretjerano ambiciozni i obvezujemo se na previše. Ako padnemo u tim visoko postavljenim ciljevima, možemo se lako obeshrabriti i odustati, a to znači pobjedu za đavla. Neka vaše odluke budu jednostavne i praktične, a vaša će korizma tim više biti uspješnija.

          Pročitajte dobru knjigu

Sveci nas stalno potiču da trebamo čitati dobre i poticajne duhovne knjige, a uistinu nema boljeg vremena za početak ove mudre prakse nego u korizmi. Čitanje Svetog pisma i životopisa svetaca je odličan početak. Evo nekoliko prijedloga za čitanje u korizmi:                                                                            

Sveci nas stalno potiču da trebamo čitati dobre i poticajne duhovne knjige, a uistinu nema boljeg vremena za početak ove mudre prakse nego u korizmi. Čitanje Svetog pisma i životopisa svetaca je odličan početak. Evo nekoliko prijedloga za čitanje u korizmi:

 „Nasljeduj Krista“,  Tome Kempenca

–  „Rasprava o pravoj pobožnost prema Djevici Mariji“, sv. Ljudevita Montfortskog

 „Pismo Prijateljima križa“, sv. Ljudevita Montfortskog

 „Ljubav vječne Mudrosti“, sv. Ljudevita Montfortskog

 „Duhovni boj“, Lorenza Scupolija

– „Kako ćemo ljubiti Isusa Krista, sv. Alfonsa Marie de Liguorija

 „Filotea“, sv. Franje Saleškog

 „Duhovnost posta“, Charlesa Murphyja

 „Razmatranja o muci Kristovoj“, bl. Johna Henryja Newmana

– „Predanje Božjoj providnosti“, Jean-Pierre de Caussadea

 „O molitvi i razmatranju“, sv. Petra Alkantarskog

 „Hod prema Uskrsu“, Josepha Ratzingera

 „Život Kristov“, Fultona J. Sheena,

 Traži mir i idi za njim“, Jacquesa Philippea.

          Ispitajte sebe

Korizma je izvrsno vrijeme za dublju analizu stanja naših duša. Koje su vaše mane dominantne? Imate li kakvih skrivenih idola u svom životu? Što vas priječi od slijeđenja volje Božje svim srcem? Učinite temeljit ispit savjesti koji će vam pomoći procijeniti vaše duhovno zdravlje.

Zapamtite, smisao korizme nije samo u odricanju od slatkiša i drugih stvari u kojima uživamo, već u pokajanju, što znači odustajanju od grijeha i povratku  k’ Bogu, našem dobrom Ocu. Redovni ispiti savjesti nas uvode dublje u našu nutrinu i to može biti bolno, no to je zdrava bol koja obnavlja dušu.

          Priznajte i ispovjedite grijehe

Nakon što ispitate svoju savjest, logičan sljedeći korak je otići na ispovijed. Prije primanja tog sakramenta, sjetite se pet uvjeta za dobru ispovijed: 1) ispit savjesti, 2) iskreno kajanje zbog toga što je uvrijedilo Boga, 3) čvrsta odluka da ne griješi više, 4) čista ispovijed (ne prešućujte nikakve grijehe) i 5) pokora za grijehe koje ste počinili.

          Molite

Budimo iskreni, svi možemo više moliti, a korizma je prikladno vrijeme za planiranje i provedbu svakodnevne molitve koja može ući u naše dnevno pravilo kroz ostatak godine. Tijekom ovog liturgijskog razdoblja, međutim, potrebno se posebno usredotočiti na molitve pokajanja za naše grijehe i obraćenje srca. Evo nekoliko prijedloga:

– pokajnički psalmi: 6; 31; 37; 50; 102; 130 i 143,

– žalosna otajstva krunice

– križni put

– krunica božanskog milosrđa

– molitve predanja pred križem.

          Postite

Isus je postio u pustinji. Korizma je dobro vrijeme da preusmjerimo svoje napore i obnovimo našu predanost. Posebno bismo trebali postiti od stvari koje od nas često oduzimaju dragocjeno vrijeme. Jeste li ovisni o Instagramu ili Facebooku? Postite od njih. Možda nikako ne propuštate neku seriju na TV-u? Odustanite od te serije. S druge strane, možda volite kritizirati druge? Napravite poseban napor da se brzo riješite negativnog govora. Smeta vas nešto drugo? Odstranite to od sebe. Isus je rekao: „Ako te i oko tvoje navodi na grijeh, iskopaj ga!“ (Mk 9, 47). Uistinu, što god nas udaljuje od Božjeg kraljevstva treba napustiti.

          Dajte milostinju

Za vrijeme korizme smo posebno pozvani dublje osjetiti žrtvu Gospodina našega Isusa Krista na križu. To je najveći čin velikodušnosti u povijesti, jer Isus nije umro samo za svoje prijatelje, već i za svoje neprijatelje. „Bog pokaza svoju ljubav prema nama time što je Krist, dok smo još bili grešnici, umro za nas“ (Rim 5,8).

Velikodušnost Božja u Kristu treba nas potaknuti da budemo velikodušni i milosrdni prema drugima, osobito onima siromašnima i u potrebi. Ove korizme pokušajmo pronaći način da i sebe dajemo (npr. pomaganjem beskućnicima). Sjetite se Isusova obećanja: „Tko napoji jednog od ovih malenih samo čašom hladne vode jer je moj učenik, zaista kažem vam, sigurno mu neće propasti plaća.“ (Mt 10, 42)

I, na kraju, ne zaboravite, ukoliko ustrajete, neuspjeh korizme nije moguć jer pad znači da ste pokušali, da ste nastojali biti bolji, a takav pad ne znači izgubljenu utakmicu već jedan novi korak ka većoj poniznosti i jačanju vlastitog duha.

                                                               portal Župe Gospe od Zdravlja/catholicgentleman.net