Pismo prvopričesnicima

lip 5, 2014 | Vijesti

Prvoprič-stariRODITELJIMA PRVOPRIČESNIKA

Posredstvom naše trajne suradnice, ugledne novinarke N. M. L dobili smo ovo pismo poznate doktorice. Korisno je da ga roditelji naših prvopričesnika pročitaju!!!

 
Donosimo Vam otvoreno pismo preneseno iz katoličke tiskovine Book koje je jedna pedijatrica, inače predana katolkinja, uputila svim roditeljima prvopričesnika. S obzirom da će naši najmlađi ove nedjelje po prvi put primiti ovaj Sveti sakrament, preporučamo čitanje, i to ne samo roditeljima čija se djeca pričešćuju nego i svima ostalima. Pričest je uvijek jednako svet i uzvišen sakrament, bez obzira što ne pripremamo obilan ručak svaki put kada primimo Tijelo Kristovo. Uostalom, sve materijalno, posebno naglašavajući vanjski izgled i feštu, samo su sitni dodatak koji ne bi smio bacati sjenu na ono što je u središtu – Krist i dijete koje će Ga primiti.
 
Poštovani roditelji!
 
Prođimo pažljivo važne trenutke svetkovine prve svete pričesti vašeg djeteta. Svratite pozornost na sugestije i savjete koji će vam pomoći da ovaj dan doživite što intezivnije i da on vašem djetetu ostane u dubokom i lijepom sjećanju.
 
Večer uoči prve pričesti
 
Posvetite se svom djetetu!
Molite zajedno, čitajte Bibliju. Ne uključujte televizor. Pokažite djetetu da ga mnogo volite i da s njime dijelite njegovu radost.
 
Ujutro u kući
 
Radosno prihvatite dijete čim ustane, bez žurbe i nervoze. Odmah usmjerite misli na Gospodina kratkom zajedničkom molitvom. Na vrijeme krenite prema crkvi jer će dijete u protivnome postati nervozno.
 
Na putu prema crkvi
 
Vodite dijete za ruku. Neka osjeti vašu toplinu. Ne svraćajte pažnju ni na što drugo. Čim stignete pred crkvu dajte mu nekoliko kratkih savjeta, preporučite mu da se moli za vas, svoje roditelje, i predajte ga časnoj sestri ili vjeroučiteljici. Potaknite ga da se odmah priključi grupi prvopričesnika – to će mu pomoći da se smiri.
 
Pri ulazu u crkvu
 
Ohrabrite ga. Kažite mu: „Budi sabran. Sudjeluj u svetoj misi. I mi ćemo primiti pričest. Misli na nas. Molit ćemo za te!“ Napravite palcem desne ruke križ na djetetovu čelu. Neka to bude vaš blagoslov.
 
Za vrijeme svete mise
 
Potrudite se dobro sudjelovati u svetoj misi te se s vašim djetetom sjedinite u svetoj pričesti kako bi mu Bog dao uspješno rasti u milosti. Molite se Bogu da vam pomogne kako biste mogli izvršavati zadatke koje od vas traži euharistijski život vašeg djeteta.
 
Nakon prve svete pričesti
 
Kad završi misa poljubite svoje dijete! Čestitajte mu što je primilo svetu pričest i tako postalo odrasli član župne zajednice. Ako vam poteku suze radosnice, nemojte ih kriti pred djetetom. Neka ono zna da su to suze sreće. Pitajte vaše dijete kako se osjeća: radosno, ponosno, uzbuđeno, ispunjeno… Recite mu da se i vi osjećate slično.
 
Na povratku kući
 
Za vrijeme ručka postavite dijete na čelo stola kao počasnog gosta. Recite mu da time želite počastiti Isusa koji danas u njemu posjećuje vašu obitelj. Okitite stol. Pobrinite se za svečano raspoloženje. Molite zajedno. Poslije ručka neka se obitelj zadrži na okupu. Dijete neka ne odlazi drugima u posjet. Ako ima popodnevni program u crkvi, otiđite s njime.
 
Navečer u kući
 
Okupite se kao obitelj na zajedničku molitvu zahvale. To neka bude priprava za djetetovu pričest sljedećega dana. Zadržite svečano raspoloženje u kući više dana. Pođite sa djetetom kako bi izabralo okvir za sliku – njegovu prvopričesničku uspomenu. Zajedno postavite križ iznad njegova kreveta.
 
Sljedećih dana
 
Češće pokazujte djetetu da ga mnogo volite. Posvećujte mu više vremena nego inače. Družite se. Slušajte ga. Dijete voli vašu blizinu i vaše darovano vrijeme. Odlazite zajedno s njime na svetu misu. Neka dijete osjeti da je svetkovina njegove prve pričesti velika svečanost za cijelu vašu obitelj i prijatelje.
 
V. Jačmenica Jazbec, dr. med.

Watch

Live Stream Current Sermon

REad

News & Stories

Prvopričesnici 2023.

Prvopričesnici 2023.

IVANO BABIĆBRUNO BABIĆMIHAEL BJELOPERAJURE BOGDANOVIĆMIA BUTIGANIVA ČARAPINAMARIETA ČULJAKROMEO DŽAJIĆDORA DŽONOTEA GALIĆKARLO GLAVINIĆLAURA GUSTINLANA KALAUZTOMISLAV KREČAKPETRA KREŠIĆJOSIP LJILJANIĆANTE MASLAĆANA MASLAĆIVAN MASLAĆGABRIELA MASLAĆMARIJA MATIĆBARBARA...

Devet stvari koje treba znati o Velikom četvrtku

Devet stvari koje treba znati o Velikom četvrtku

Na Veliki četvrtak završava korizmeno vrijeme, a večernjom svetom misom započinje Vazmeno trodnevlje. Evo devet najvažnijih stvari koje trebamo znati o Velikom četvrtku! 1. POČETAK VAZMENOG TRODNEVLJA Veliki četvrtak kroz dugo je vrijeme bio isključen iz...

Osam stvari koje bi svaki katolik trebao znati o Velikom petku

Osam stvari koje bi svaki katolik trebao znati o Velikom petku

SLAVLJE MUKE GOSPODNJE Veliki je petak dan na koji je žrtvovan Krist naša Pasha, kada Crkva razmišlja o muci svoga Gospodina i Zaručnika i klanja se križu,  te se spominje svog izlaska iz boka Krista usnuloga na križu i moli za spas svega svijeta. Evo...