USPJEŠNA PREDAVANJA

ožu 19, 2012 | Prijatelji Malog Isusa

USPJEŠNA KORIZMENA PREDAVANJA

PRIJATELJIMA MALOG ISUSA

U subotu, 10. ožujka u crkvi Gospe od zdravlja Župe Neum,održana je duhovna obnova na temu – Odgoj djece i uloga obitelji u odgoju.
Susret je upriličen u dva različita trmina, Jedan je bio namijenjen starijima, odgojiteljima . a drugi mladima, Voditelj susreta , uz naše sestre služavke Malog Isusa, bio je dr.Petar Palić, generalni vikar Dubrovačke biskupije.

                          Dr. P.Paliić uz veliko znanje naučeno kroz studij , ima i veliko iskustvo u odgoju mladih. U njegovom nadahnutom i sadržajnom predavanju, čuli smo puno novih ,  na temelju struke obrađenih informacija, vezano za odgoj djece.  Posebno je  naglašeno kako  najjači utjecaj u odgoju ima osobni primjer koji daju roditelji i odgojitelji. Osjećaj sigurnosti i prihvaćanja , budi se sa prvim koracima koje dijete čini kao samostalna osoba. Ulazak u rašireno naručje roditelja koji ga čeka na kraju njegovih prvih par koraka ostaje trajno upisano u djetetovom mozgu. U daljnem razvoju postaje osnova , stabilnosti i samopoštovanja,  kao bitnih osobina mladog karaktera. Koliko je jak utjecaj medija na odgoj, koliko je utjecaj cijelog društva ? Kakvi su nam zahtjevi u odgoju i što zapravo želimo svojoj djeci? Koliko god izgledalo da smo nemoćni dobro znamo da,svi zajedno, možemo , osobnim primjerom i zalaganjem odgajati dobre ljude za budućnost. Zaista je utjecaj okoline  vrlo velik i sigurno nećemo uspjeti bez molitve. Zajednička molitva u obitelji veliki je izvor snage u odgoju. Djeca mogu u nekom razdoblju života lutati u vjeri, ali se uvijek vraćaju svojim temeljima koji se izgrade u obitelji. Roditelji u obitelji trebaju skladno i uravnoteženo odgajati djecu, dajući im osobni primjer u obiteljskoj slozi i razumijevanju.Moramo se riječju i djelom boriti za izgradnju kršćanskog stava kada se radi o važnim pitanjima našeg života.  Ne , vjeronauk u školama, sloboda bez odgovornosti, razuzdanost i nemoral , to ne smije biti naš izbor, ako želimo dobro svojoj djeci i ako ih odgajamo za dobro.
                         Nakon predavanja upriličena je diskusija. Čuli smo glavne probleme koji prate odgoj, adoloscentsko ponašanje, mladalačko dozrijavanje, idoli i ideali iz medija, nade i razočaranja. Zaključili smo ohrabreni riječima don Petra, osobni primjer jeste najače sredstvo odgoja i teško ga što drugo može  zamjeniti, ali i nadjačati. Bože daj da nam mladi imaju dobrih primjera  u svojim  životima.
                         Uz malu stanku učinjena je priprava  i  Sveta ispovijed  te započela zajednička Sveta misa. Misno slavlje izgledalo je vrlo svečano. Uz uvodnu napomenu o ulozi i značenju Društva prijatelji Malog Isusa imali  smo svečani blagoslov StatutaDruštva.
Sestra Ružica predstavila je Društvo, starim i novim članovima, te simpatizerima koji su okupljeni na Misnom slavlju. Iako smo dugo u duhu i s duhom PMI bila je ovo prilika upoznati organizirano djelovanje u ulogu Društva. Nastavak stazama dobrog pastira Vrhbosanske Crkve u pomoći najslabijima i najpotrebnijima , našeg Nadbiskupa Josipa Stadlera,  neka bude naš put u Istinu i Život.
Nastavimo njegovim putem molimo njegov zagovor i Božiju milost za njegovo proglašenje blaženim, a nama snagu da ga možemo naslijedovati u dobrim djelima.Blagoslovljeni Statuti Društva PMI svečano su uručeni članovima koji su potvrdili svoje članstvo potpisivanjem pristupnica.
                         Poučeni, ohrabreni, ispovjeđeni, pričešćeni i blagoslovljeni PMI  danas su imali zaista veliki dan. Dan kiji zbog svoje punine podiže čovjeka iz doline suza i ponese prema vječnome svjetlu, koje  mami osmjeh.Nasmješeni pozdravljamo jedni druge opraštajući se .

NEKA ŽIVI MALI ISUS
PMI ŽUPE NEUM