USPJEŠNA PREDAVANJA

ožu 19, 2012 | Prijatelji Malog Isusa

USPJEŠNA KORIZMENA PREDAVANJA

PRIJATELJIMA MALOG ISUSA

U subotu, 10. ožujka u crkvi Gospe od zdravlja Župe Neum,održana je duhovna obnova na temu – Odgoj djece i uloga obitelji u odgoju.
Susret je upriličen u dva različita trmina, Jedan je bio namijenjen starijima, odgojiteljima . a drugi mladima, Voditelj susreta , uz naše sestre služavke Malog Isusa, bio je dr.Petar Palić, generalni vikar Dubrovačke biskupije.

                          Dr. P.Paliić uz veliko znanje naučeno kroz studij , ima i veliko iskustvo u odgoju mladih. U njegovom nadahnutom i sadržajnom predavanju, čuli smo puno novih ,  na temelju struke obrađenih informacija, vezano za odgoj djece.  Posebno je  naglašeno kako  najjači utjecaj u odgoju ima osobni primjer koji daju roditelji i odgojitelji. Osjećaj sigurnosti i prihvaćanja , budi se sa prvim koracima koje dijete čini kao samostalna osoba. Ulazak u rašireno naručje roditelja koji ga čeka na kraju njegovih prvih par koraka ostaje trajno upisano u djetetovom mozgu. U daljnem razvoju postaje osnova , stabilnosti i samopoštovanja,  kao bitnih osobina mladog karaktera. Koliko je jak utjecaj medija na odgoj, koliko je utjecaj cijelog društva ? Kakvi su nam zahtjevi u odgoju i što zapravo želimo svojoj djeci? Koliko god izgledalo da smo nemoćni dobro znamo da,svi zajedno, možemo , osobnim primjerom i zalaganjem odgajati dobre ljude za budućnost. Zaista je utjecaj okoline  vrlo velik i sigurno nećemo uspjeti bez molitve. Zajednička molitva u obitelji veliki je izvor snage u odgoju. Djeca mogu u nekom razdoblju života lutati u vjeri, ali se uvijek vraćaju svojim temeljima koji se izgrade u obitelji. Roditelji u obitelji trebaju skladno i uravnoteženo odgajati djecu, dajući im osobni primjer u obiteljskoj slozi i razumijevanju.Moramo se riječju i djelom boriti za izgradnju kršćanskog stava kada se radi o važnim pitanjima našeg života.  Ne , vjeronauk u školama, sloboda bez odgovornosti, razuzdanost i nemoral , to ne smije biti naš izbor, ako želimo dobro svojoj djeci i ako ih odgajamo za dobro.
                         Nakon predavanja upriličena je diskusija. Čuli smo glavne probleme koji prate odgoj, adoloscentsko ponašanje, mladalačko dozrijavanje, idoli i ideali iz medija, nade i razočaranja. Zaključili smo ohrabreni riječima don Petra, osobni primjer jeste najače sredstvo odgoja i teško ga što drugo može  zamjeniti, ali i nadjačati. Bože daj da nam mladi imaju dobrih primjera  u svojim  životima.
                         Uz malu stanku učinjena je priprava  i  Sveta ispovijed  te započela zajednička Sveta misa. Misno slavlje izgledalo je vrlo svečano. Uz uvodnu napomenu o ulozi i značenju Društva prijatelji Malog Isusa imali  smo svečani blagoslov StatutaDruštva.
Sestra Ružica predstavila je Društvo, starim i novim članovima, te simpatizerima koji su okupljeni na Misnom slavlju. Iako smo dugo u duhu i s duhom PMI bila je ovo prilika upoznati organizirano djelovanje u ulogu Društva. Nastavak stazama dobrog pastira Vrhbosanske Crkve u pomoći najslabijima i najpotrebnijima , našeg Nadbiskupa Josipa Stadlera,  neka bude naš put u Istinu i Život.
Nastavimo njegovim putem molimo njegov zagovor i Božiju milost za njegovo proglašenje blaženim, a nama snagu da ga možemo naslijedovati u dobrim djelima.Blagoslovljeni Statuti Društva PMI svečano su uručeni članovima koji su potvrdili svoje članstvo potpisivanjem pristupnica.
                         Poučeni, ohrabreni, ispovjeđeni, pričešćeni i blagoslovljeni PMI  danas su imali zaista veliki dan. Dan kiji zbog svoje punine podiže čovjeka iz doline suza i ponese prema vječnome svjetlu, koje  mami osmjeh.Nasmješeni pozdravljamo jedni druge opraštajući se .

NEKA ŽIVI MALI ISUS
PMI ŽUPE NEUM

Watch

Live Stream Current Sermon

REad

News & Stories

Prvopričesnici 2023.

Prvopričesnici 2023.

IVANO BABIĆBRUNO BABIĆMIHAEL BJELOPERAJURE BOGDANOVIĆMIA BUTIGANIVA ČARAPINAMARIETA ČULJAKROMEO DŽAJIĆDORA DŽONOTEA GALIĆKARLO GLAVINIĆLAURA GUSTINLANA KALAUZTOMISLAV KREČAKPETRA KREŠIĆJOSIP LJILJANIĆANTE MASLAĆANA MASLAĆIVAN MASLAĆGABRIELA MASLAĆMARIJA MATIĆBARBARA...

Devet stvari koje treba znati o Velikom četvrtku

Devet stvari koje treba znati o Velikom četvrtku

Na Veliki četvrtak završava korizmeno vrijeme, a večernjom svetom misom započinje Vazmeno trodnevlje. Evo devet najvažnijih stvari koje trebamo znati o Velikom četvrtku! 1. POČETAK VAZMENOG TRODNEVLJA Veliki četvrtak kroz dugo je vrijeme bio isključen iz...

Osam stvari koje bi svaki katolik trebao znati o Velikom petku

Osam stvari koje bi svaki katolik trebao znati o Velikom petku

SLAVLJE MUKE GOSPODNJE Veliki je petak dan na koji je žrtvovan Krist naša Pasha, kada Crkva razmišlja o muci svoga Gospodina i Zaručnika i klanja se križu,  te se spominje svog izlaska iz boka Krista usnuloga na križu i moli za spas svega svijeta. Evo...