SVETI PAVAO PUSTINJAK

sij 14, 2012 | Mladi

Pavao-pustSVETI PAVAO PUSTINJAK

Crkva danas slavi spomendan svetog Pavla Pustinjaka, zabilježenog kao prvaka među poniznim i pobožnim ljudima koji su odlučili ostaviti sve što imaju te poći za Isusom Kristom znajući da time postaju dionici Njegova teškog križa.
Sveti Pavao Pustinjak, imenom i poviješću, rodom iz Tebaide u Egiptu, rođen je u kršćanskoj obitelji. Njegovi su mu roditelji pružili vrsno obrazovanje te je ovaj ponizni svetac govorio grčki i egipatski jezik.
Nakon što mu roditelji u njegovoj petnaestoj godini umiru, počinju strašni progoni kršćana od strane rimskog cara Decija.
Pavao bježi u pustinju kako bi izbjegao progonima, ali se time odmiče i od svog brata Petra i ostatka obitelji koji su željeli njegovo imanje.
Kraj spilje u kojoj je živio nalazila se mala oaza sa palmom koja mu je svojim plodovima pružala hranu, a svojim lišćem odjeću.
Otada pa do kraja svog života, Pavao je svoj nekad bogati dom zamijenio dubokim siromaštvom i svakodnevnom kontemplacijom, životom u ljudskoj samoći, posvećen svom istinskom prijatelju, Isusu.
Iako se životom u pustinji odmakao od strašnog progona rimskog cara, i svoje obitelji koja se vodila za ovozemaljskim blagom, sveti Pavao, kao i svi drugi pustinjaci nakon njega, ne može se promatrati tek kao bjegunac od buke i okrutnosti svijeta.
Životom, moglo bi se reći, na rubu svijeta, Pavao ostvaruje svoj poziv na svetost, a ono što je zanimljivo, pritom ne traži svjedoke ni sljedbenike.
Pa ipak, iako odvojen od svijeta, tom istom svijetu, pomaže i služi.
Sveti Pavao, čuo je i uistinu nasljedovao Isusove riječi: “Ne možete služiti Bogu i bogatstvu. Zato vam velim: ne brinite se tjeskobno za svoj život: što ćete jesti ili piti; niti za svoje tijelo: u što ćete se obući! Zar nije život vrjedniji od hrane, a tijelo od odijela?” (Mt 6,25)
Sa ovim riječima provedenim u djelo, zamotan u palmine listove, nikad nije ostao gladan ili sam.
Dapače, Bog mu je podario 113 godina ovozemaljskog života.
Nije lako živjeti život kakav je vodio ovaj svetac, i Bog na ovaj put šalje samo rijetke.
Pa ipak, i mi koji smo nejaki i slabi, i za koje je predvidio drugačije staze, iz života svetog Pavla i ostalih pustinjaka i svetaca možemo mnogo toga naučiti.
Ne trebaju nam zato nikakve knjige, dovoljno je da slijedeći Evanđelje ojačamo u vjeri u kojoj smo odgojeni. I sa tom snagom se predamo Bogu koji nas nikada neće ostaviti same i gladne.
Unatoč svim ekonomskim, prirodnim i životnim nevoljama koje nam se događaju.
To nam najbolje jamči ovaj današnji svetac koji u materijalnom smislu nije imao apsolutno ništa, ali je zato svojim poniznim duhom obilovao.