SVETI PAVAO PUSTINJAK

sij 14, 2012 | Mladi

Pavao-pustSVETI PAVAO PUSTINJAK

Crkva danas slavi spomendan svetog Pavla Pustinjaka, zabilježenog kao prvaka među poniznim i pobožnim ljudima koji su odlučili ostaviti sve što imaju te poći za Isusom Kristom znajući da time postaju dionici Njegova teškog križa.
Sveti Pavao Pustinjak, imenom i poviješću, rodom iz Tebaide u Egiptu, rođen je u kršćanskoj obitelji. Njegovi su mu roditelji pružili vrsno obrazovanje te je ovaj ponizni svetac govorio grčki i egipatski jezik.
Nakon što mu roditelji u njegovoj petnaestoj godini umiru, počinju strašni progoni kršćana od strane rimskog cara Decija.
Pavao bježi u pustinju kako bi izbjegao progonima, ali se time odmiče i od svog brata Petra i ostatka obitelji koji su željeli njegovo imanje.
Kraj spilje u kojoj je živio nalazila se mala oaza sa palmom koja mu je svojim plodovima pružala hranu, a svojim lišćem odjeću.
Otada pa do kraja svog života, Pavao je svoj nekad bogati dom zamijenio dubokim siromaštvom i svakodnevnom kontemplacijom, životom u ljudskoj samoći, posvećen svom istinskom prijatelju, Isusu.
Iako se životom u pustinji odmakao od strašnog progona rimskog cara, i svoje obitelji koja se vodila za ovozemaljskim blagom, sveti Pavao, kao i svi drugi pustinjaci nakon njega, ne može se promatrati tek kao bjegunac od buke i okrutnosti svijeta.
Životom, moglo bi se reći, na rubu svijeta, Pavao ostvaruje svoj poziv na svetost, a ono što je zanimljivo, pritom ne traži svjedoke ni sljedbenike.
Pa ipak, iako odvojen od svijeta, tom istom svijetu, pomaže i služi.
Sveti Pavao, čuo je i uistinu nasljedovao Isusove riječi: “Ne možete služiti Bogu i bogatstvu. Zato vam velim: ne brinite se tjeskobno za svoj život: što ćete jesti ili piti; niti za svoje tijelo: u što ćete se obući! Zar nije život vrjedniji od hrane, a tijelo od odijela?” (Mt 6,25)
Sa ovim riječima provedenim u djelo, zamotan u palmine listove, nikad nije ostao gladan ili sam.
Dapače, Bog mu je podario 113 godina ovozemaljskog života.
Nije lako živjeti život kakav je vodio ovaj svetac, i Bog na ovaj put šalje samo rijetke.
Pa ipak, i mi koji smo nejaki i slabi, i za koje je predvidio drugačije staze, iz života svetog Pavla i ostalih pustinjaka i svetaca možemo mnogo toga naučiti.
Ne trebaju nam zato nikakve knjige, dovoljno je da slijedeći Evanđelje ojačamo u vjeri u kojoj smo odgojeni. I sa tom snagom se predamo Bogu koji nas nikada neće ostaviti same i gladne.
Unatoč svim ekonomskim, prirodnim i životnim nevoljama koje nam se događaju.
To nam najbolje jamči ovaj današnji svetac koji u materijalnom smislu nije imao apsolutno ništa, ali je zato svojim poniznim duhom obilovao.

Watch

Live Stream Current Sermon

REad

News & Stories

Prvopričesnici 2023.

Prvopričesnici 2023.

IVANO BABIĆBRUNO BABIĆMIHAEL BJELOPERAJURE BOGDANOVIĆMIA BUTIGANIVA ČARAPINAMARIETA ČULJAKROMEO DŽAJIĆDORA DŽONOTEA GALIĆKARLO GLAVINIĆLAURA GUSTINLANA KALAUZTOMISLAV KREČAKPETRA KREŠIĆJOSIP LJILJANIĆANTE MASLAĆANA MASLAĆIVAN MASLAĆGABRIELA MASLAĆMARIJA MATIĆBARBARA...

Devet stvari koje treba znati o Velikom četvrtku

Devet stvari koje treba znati o Velikom četvrtku

Na Veliki četvrtak završava korizmeno vrijeme, a večernjom svetom misom započinje Vazmeno trodnevlje. Evo devet najvažnijih stvari koje trebamo znati o Velikom četvrtku! 1. POČETAK VAZMENOG TRODNEVLJA Veliki četvrtak kroz dugo je vrijeme bio isključen iz...

Osam stvari koje bi svaki katolik trebao znati o Velikom petku

Osam stvari koje bi svaki katolik trebao znati o Velikom petku

SLAVLJE MUKE GOSPODNJE Veliki je petak dan na koji je žrtvovan Krist naša Pasha, kada Crkva razmišlja o muci svoga Gospodina i Zaručnika i klanja se križu,  te se spominje svog izlaska iz boka Krista usnuloga na križu i moli za spas svega svijeta. Evo...