SVETA STOŠIJA

sij 14, 2012 | Mladi

StoijaSVETA STOŠIJA

Sveta Anastazija (Stošija), Rimljanka, potječe iz rimske patricijske obitelji, iz druge polovice 3. stoljeća. Bila je udana za rimskog časnika Publija, koji se protivio Stošijinom kršćanskom svjetonazoru, pa ju je držao i u kućnom zatvoru. Nakon smrti muža, Stošija se potpuno predala Bogu i služenju progonjenim kršćanima te ih je hrabrila u njihovom svjedočenju. Odrekla se cijelog svog imetka podijelivši ga siromasima. Svećenik Krševan, budući zadarski zaštitnik, bio je Stošijin duhovni vođa te ju je svojim pismima tješio i hrabrio, dok se nalazila u tamnici.  Stošija je pratila Krševana u Akvileju gdje je prisustvovala njegovom mučeništvu.
Car Dioklecijan je zatim iz Akvileje otišao u Makedoniju, u Solun i sa sobom poveo sve zatvorene kršćane. Stošija ih je također pratila, hrabro nasljedujući Krista.
Nakon dolaska cara u Ilirik, u Sirmij, brojni kršćani su osuđeni na smrt.
Prema predaji, Stošija je jednog jutra našla tamnicu praznu. Naime, svi su zatvoreni kršćani pobijeni, prema zapovijedi prefekta Proba. Ganuta prizorom. Svetica je zaplakala, te su stražari zaključili da je i ona kršćanka i odveli je pred prefekta Ilirika Proba.
Prefekt je Stošiju osudio na mučeničku smrt spaljivanjem na lomači, 25. prosinca 304. godine u Sirmijumu, današnjoj Srijemskoj Mitrovici.
“Dok je plamen sažigao Stošijino tijelo, ona je u zanosu pjevala. Jači je bio plamen ljubavi prema Kristu od onoga koji je sažigao Stošijino tijelo.” Stošijini posmrtni ostaci su iz Sirmijuma preneseni u Carigrad, odakle ih je biskup Donat donio u Zadar početkom 9. stoljeća, oko 810.godine.
Kud god je biskup prolazio s moćima svete Stošije, događala su se brojna čudesa i ozdravljenja. Nakon dolaska zadarskog biskupa do Zadra, dužd Benenato koji ga je pratio na putu je htio odnijeti moći svete Stošije sa sobom u Mletke. Međutim, iznenada je nastala velika oluja te je Benenato odustao od svog nauma, i sam sudjelujući u svečanoj povorci prijenosa svetičinih relikvija u zadarsku prvostolnicu, koja je prvotno bila posvećena svetom Petru, apostolu.
Biskup Donat je obdaren moćima sv. Stošije od bizantskog cara Nicefora I., u znak zahvalnosti za posredovanje.