ANGELA FOLJINSKA

sij 3, 2012 | Mladi

aNGELAAngela iz Foligna
 
Angela iz Foligna, ili kako je kod nas općeprihvaćena, Anđela Folinjska velika je mističarka Crkve, jedna od onih koji su na poseban način bile sjedinjene sa svojim Spasiteljem.
Iako je još uvijek na glasu blaženice, već nakon smrti počeli su je štovati kao sveticu, što nije ni čudno zbog velikog Božjeg zahvata učinjenog u njezinoj osobi.
Naime, blažena Angela iz Foligne, rođena je u bogatoj talijanskoj obitelji 1248.
Udala se vrlo mlada, te je kao mlada žena svoj svjetovni život podredila modi življenja ondašnjeg vremena. U braku je rodila više djece.
Jednom prilikom upada u teški grijeh kojega se zbog stida ustručava ispovjediti, te tako obavivši nevaljanu ispovijed pristupa svetoj pričesti.
Nakon počinjena svetogrđa, savjest je još više muči, te na idućoj ispovijedi priznaje i taj grijeh, no ne izvrši pokoru koju je smatrala pretjeranom.
Tada joj se u snu ukaže Spasitelj koji joj kazuje da će mnogo trpjeti zbog svojih grijeha.
Potresena snom, odlučuje obaviti temeljitu životnu ispovijed, nakon čega potpuno mijenja svoj život započinjući živjeti što savršenije.
Svoju djecu tako, odgaja u kršćanskom duhu, a nakon muževe smrti odlazi u Asiz gdje je primljena u Treći franjevački red. Tamo provodi život u pokori i odricanju.
Čak je osnovala zajednicu trećoredica s jednostavnim zavjetima koje su se posvećivale djelima kršćanske ljubavi.
Život ove svetice, po mnogočemu može nam poslužiti kao primjer.
Danas je na svijetu toliko ljudi koji misle da za njih više nema nade, i da su previše „zaglibili“ da bi se izvukli na svjetlo te zbog toga svoj život nastavljaju provoditi u životarenju i besmislu. S druge strane primjer ove Crkvene mističarke pokazuje nam važnost i dubinu sakramenata svete Ispovijedi i Pričesti, te da nijedan grijeh pred Bogom ne može ostati skriven.
Anđela Folinjska, možda nema zatamnjeno ime u katoličkom kalendaru, no svojim životom svakako nas poziva da se već danas odreknemo svojih prijašnjih loših životnih navika, svojih loših djela i grijeha, te se zaogrnemo plaštem svjetlosti te krenemo u novi život u susret Spasitelju.