sveta obitelj

pro 29, 2011 | Mladi

SAveta-ObiteljSveta Obitelj – uzor kršćanskim obiteljima
 
Isus i njegovi zemaljski roditelji, Josip i Marija, najčišća su i najsložnija obitelj, čija svetost, nama običnim ljudima, može poslužiti kao ideal savršenstva, ali savršenstva čiji dionik može postati svaka ovozemaljska obitelj koja odluči živjeti u Duhu.
Josip i Marija bili su materijalno siromašni ljudi, ali i ponizni roditelji ispunjeni bogatstvom ljubavi. Odgajali su svoga sina u židovskoj vjeri i Isus je, slijedeći oca Josipa, izučio za tesara.
Živjeli su skromno i tiho, osluškujući Božji glas koji je progovarao kroz njihova malog sina, Kralja Božjeg.
U prvih 16 stihova svoga evanđelja, Matej otkriva direktnu liniju porijekla od izraelskog kralja Davida do Josipa i Isusa. Redoslijed Isusovih predaka od iznimne je važnosti kako bi se ispunilo židovsko proročanstvo da će Mesija doći iz Davidove loze.
Ova kraljevska povezanost pripisana je i mariji, no podrijetlo njezinih roditelja, Ane i Joakima, ne spominje se nigdje u Bibliji, već pojedinosti o njihovim životima dolaze samo iz apokrifnih izvora.
O rođenju Isusa, neki više, neki manje, ali znaju svi Kršćani, pa čak i oni ne kršćani do kojih je na razne načine došla radosna vijest. Priča o rođenju Božjeg sina, Kralja nebeskog koji je rođen u štalici, položen u jasle umjesto kolijevku, dokaz je poniznosti i Božje veličine, Boga koji je na svijet došao kao sluga da se proslavi, ne u svojim dvorima, i raskošnim haljama i gozbama, već u našim srcima. I nekršćanima, priča o Isusovu rođenju može poslužiti kao simbolika onoga što je bitno u životu, a to je čista duša i toplina obitelji.
Isus je rođen u Betlehemu jer je Josip tamo morao stići na popis stanovništva koje su vršile rimske vlasti. U Betlehemu, tesara Josipa i njegovu trudnu ženu Mariju nitko nije htio primiti u svoju kuću te im pomoći. No Bog im na put stavlja jednog ljubaznog gostioničara koji im je mogao ponuditi tek štalicu u kojoj će se mlada žena moći odmoriti pored krave i magarca. No, Bog je odabrao da se upravo tu rodi.
U posjet mladom kralju stigli su pastiri koji su poslušali anđela koji je rekao da posjete novog Mesiju, a kao putokaz do Njega, Bog je na nebu upalio najsjajniju zvijezdu.
U posjetu Isusu stigla su i tri maga, ili tri mudraca koji su na putu do štalice čitali znakove i upozorenja koji su im govorili gdje će pronaći novog „kralja židovskog“. Donijeli su mu skupocjene darove, mirise, zlato i tamjan.
Nakon Kristova rođenja, otpočeo je Njegov sveti život, život veličine Božje i progonstva.
Tako je odmah nakon rođenja, Josip saznao da kralj Herod uplašen viješću da je rođen novi kralj, odlučio pobiti svu mušku djecu mlađu od dvije godine. Svoju zamisao i surovu prijetnju, Herod je i ostvario, no među nevinom dječicom ( spomen na te male ubijene duše obilježava se 28.12.) nije bio Isus.
Sveta Obitelj pred okrutnim kraljem pobjegla je u Egipat.
Radost koja je ispunjavala Josipovo i Marijino srce zbog onoga što je Bog Djevici Mariji preko anđela Gabrijela navijestio pratila je Obitelj kroz njihov život, no neizbježan je bio i strah za vlastito dijete. Tako su Josip i Marija bili kao i svi roditelji bili užasnuti kada su otkrili da na dan njihova povratka sa godišnjeg puta u Jeruzalem za Pashu, 12 godišnji Isus nije među obiteljskom skupinom.
Josip i Marija istog su se trena vratili u Jeruzalem  i nakon tri dana potrage pronašli Ga u Hramu među učenim ljudima i rabinima kako sluša predavanje ali i postavlja pitanja na koja su ovi učenjaci teško odgovarali, ne znajući da im pitanja postavlja nitko drugi doli sam Sin Božji.
Nakon što su Ga pronašli, Isus svoju preplašenu majku pita zašto se brinula kada zna da On mora „biti u Očevoj kući“.
Do početka javnog djelovanja i okupljanja Dvanaestorice, naš Spasitelj je tako živio skromno sa svojim ovozemaljskim roditeljima.
Kada je Isus otpočeo provoditi svoje Božansko poslanje na ovom svijetu, samo možemo pretpostaviti ponos i ljubav koje su Marija i Josip tada osjećali, gledajući kako njihov sin jedinac, dijete koje je Djevica Marija 9 mjeseci nosila podno srca sada obraća pogane, čini čudesa, približava Kraljevstvo Božje napaćenoj ali i često okrutnoj zemlji.
Iz Evanđelja po Ivanu čitamo da je Blaženu Djevicu pratila njezina sestra Marija Kleofina tijekom njezina bdijenja podno križa. Dok je Isus, još u svojem ljudskom obličju, visio sa križa, tražio je od svog milog učenika, apostola Ivana da se pobrine za njegovu majku.
To ukazuje da Ona nije imala drugih sinova ili muža koji će se brinuti o njoj nakon Isusove zemaljske smrti.
Prema predaji, Marija je postala Ivanova zamjenska majka i putovala je sa njim na njegovom misionarskom djelovanju u stranim zemljama gdje je Ivan propovijedao Božju riječ.
Na kraju, o životu Svete Obitelji, a onačinu življenja, navikama i običajima, koje su njegovali, malo se zna, no pored njihova poslanja na ovom svijetu, koje ima je odredio Bog, ovi faktori nisu ni bitni.
Jedno znamo, a to je da je ova Obitelj, kako je već rečeno na početku, uzor svetosti koju bi trebala, barem pokušati slijediti svaka kršćanska obitelj.