KAPELICE – KRAJPUTAŠI

stu 6, 2011 | Crkve i kapelice

[cmsmasters_row][cmsmasters_column data_width=”1/1″][cmsmasters_text]

KAPELICE – KRAJPUTAŠI

 
     Samo im ime kaže što su: male kapelice s malim kipom ili malom svetom slikom kraj kojih se prolaznik redoviti prekriži, a neki ostave i nešto milostinje u čast spomenute svete osobe. Od pamtivjeka se podižu, iz turskih strogih zakona s početka XVI. stoljeća vidimo da ih je bio znatan broj te da su ih kršćani i nakon pada pod Turke podizali. Tada ih turske vlasti zabranjuju i naređuju da sve novopodignute poslije pada pod Turke moraju porušiti.
 
     Kapelice krajputaši na području župe Neum sve su iz prošlog stoljeća. Zapravo imamo ih samo u nekoliko sela.
 
Vukov-02-W
    Prva kapelica s kojom se susrećemo je lijevo od ceste u samom Vukovom klancu kad se ide iz Neuma prema Metkoviću kraj stare napoleonske i austrijskle ceset. Podigli su je kao zavjet na zahtijev nekog Pere Krešića s Ilijina Polja mještani. Ova kapelica je predmet štovanja, svi koji je vide prekriže se, ali je i predmet provala nesavjesnih prolaznika.
————————————————————————————————————————————————————-
 
Leopold-02-W
  
Druga kašelica s kojom se susrećemo je kapelica sv. Leopolda Manića u kojoj je n ove 82011.) odine postavljen i svečev kip. Zavjetno je zdanje Pere Raiča S5tjepanova s Brestice i najveća je i najsolidnije građe od svih krajputnih kapelica.
 
———————————————————————————————————————————————————————–
Srce-Is-02-W
Treća kapelica na koju nailazimo je kapelica presv. Srca Isusova u Gornjim Dralevicama nasuprot grobllja. Zavijet p. Vlahe Raiča Mišina kad se spasio smrti u vrijeme bombardiranja Mostara 1941. god. Sagradili  su je njegov brat Lazar i rođaci Boško i Nikola 1943. godine.Nazad neokoliko godina je popravljena te je župnik na cesti pored nje imao sv. misu na blagdan Srca Isusova i ponovni blagoslov.
———————————————————————————————————————————————————————-
 
Jos-Nik-02-W
Nik-Jos-02-W
Samo koji stotinjak metara od groblja i kapelice Srca Isusova u pristranku na sporednom putu pred obiteljskom kućom podigli su p. Nikola Ljiljanić i njegov sin Jozo dvije kapelice jednu do druge: sv. Josipu i sv. Nikoli.
———————————————————————————————————————————————————–
 
Mihael-02-W
U Donjim Dračevicama uz groblje na putu koji vodi prema Redžikovini je mala kapelica sv. Mihovila koju je podigla Maranova grana raiča
—————————————————————————————————————————————————————–
Na našoj stranici smo ove kapelice krajputaše i dvije veće na Đurđevoj Glavici objavili u rubrici ZANIMLJIVOSTI zato špto je trenutno u ta tri sela 4-5 osoba i 8 kapelica!!!.

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]