ŽUPSKE KUĆE

lis 17, 2011 | Župske kuće

PRVO PRBIVALIŠTE NEUMSKOG ŽUPNIKA

 

Bai-upna     Nismo naišli na podatak gdje se prvi neumski župnik fra iprijan Brkić nastanio 1921. godine kad je u Neumu boravio svega koji mjesec dana. Danas više nema onih koji se tih dana sjećaju, a u biskupijskom arhivu u Mostaru  možda štogod i pronađemo kad bude bilo vremena da ga detaljnije proučimo.
     Prvo pravo prebivalište neumskog župnika bilo je prostrano prizemlje najizglednije neumske kuće u to doba koga je velikodušno prepustio novom župniku don Anti Ivančiću Bikiću neumski ugledni domaćin Stjepo Bačić.
 
 
 
 
Stara-kua
PRVA ŽUPSKA KUĆA
 
     Župnik don Šimun Pavlović započeo je s izgradnjom župske kuće na tada zvnom stolačkom putu, a danas u Dubrovačkoj ulici. Kuća je građena “akcijski”, nije bilo župljanina koji na neki način nije sudjelovao, a pomagale su i ekipe sa strane (iz Studenaca, Rotimlje…). Kuću je dovršio i u njoj se nastanio tzreći neumski župnik don Aleksandar Boras. Kuća je 3009. god. prodana te je novac od nje uložen u novi pastoralni centar u središtu Neuma – centru I.
 
 
Crkva-Neum
DANAŠNJA ŽUPSKA KUĆA
 
     Današnja župna kuća sagrađena je uz Crkvu Gospe od Zdravlja. Započeo ju je i grube radove dovršio don Aleksandar Boras, a pokrivena je i opremljena za u vrijeme župnikovanja don Ivice Puljića koji je u nju i uselio s kapelanom don Slavenom Ćorićem.
     Ova župna kuća ostat će župnom kućom župe Gospe od Zdravlja i nakon što se eventualno Neum podijeli na dvije župe.
 
 
nOVA-KUA-w
KUĆA UZ NOVU CRKVU
 
     Uz novu crkvu u Centru I sgrađena je također eventualna buduća župšna kuća ako i kad se župa podijeli. Naime, kosina dobivenog zemljišta nije zatrpana nego je teren ispod nove crkve u ulici Ruđera Boškovića iskorišten za popratne ćupne objekte među kojima je i prostrana župna kuža.

Watch

Live Stream Current Sermon

REad

News & Stories

Prvopričesnici 2023.

Prvopričesnici 2023.

IVANO BABIĆBRUNO BABIĆMIHAEL BJELOPERAJURE BOGDANOVIĆMIA BUTIGANIVA ČARAPINAMARIETA ČULJAKROMEO DŽAJIĆDORA DŽONOTEA GALIĆKARLO GLAVINIĆLAURA GUSTINLANA KALAUZTOMISLAV KREČAKPETRA KREŠIĆJOSIP LJILJANIĆANTE MASLAĆANA MASLAĆIVAN MASLAĆGABRIELA MASLAĆMARIJA MATIĆBARBARA...

Devet stvari koje treba znati o Velikom četvrtku

Devet stvari koje treba znati o Velikom četvrtku

Na Veliki četvrtak završava korizmeno vrijeme, a večernjom svetom misom započinje Vazmeno trodnevlje. Evo devet najvažnijih stvari koje trebamo znati o Velikom četvrtku! 1. POČETAK VAZMENOG TRODNEVLJA Veliki četvrtak kroz dugo je vrijeme bio isključen iz...

Osam stvari koje bi svaki katolik trebao znati o Velikom petku

Osam stvari koje bi svaki katolik trebao znati o Velikom petku

SLAVLJE MUKE GOSPODNJE Veliki je petak dan na koji je žrtvovan Krist naša Pasha, kada Crkva razmišlja o muci svoga Gospodina i Zaručnika i klanja se križu,  te se spominje svog izlaska iz boka Krista usnuloga na križu i moli za spas svega svijeta. Evo...