ŽUPSKE KUĆE

lis 17, 2011 | Župske kuće

PRVO PRBIVALIŠTE NEUMSKOG ŽUPNIKA

 

Bai-upna     Nismo naišli na podatak gdje se prvi neumski župnik fra iprijan Brkić nastanio 1921. godine kad je u Neumu boravio svega koji mjesec dana. Danas više nema onih koji se tih dana sjećaju, a u biskupijskom arhivu u Mostaru  možda štogod i pronađemo kad bude bilo vremena da ga detaljnije proučimo.
     Prvo pravo prebivalište neumskog župnika bilo je prostrano prizemlje najizglednije neumske kuće u to doba koga je velikodušno prepustio novom župniku don Anti Ivančiću Bikiću neumski ugledni domaćin Stjepo Bačić.
 
 
 
 
Stara-kua
PRVA ŽUPSKA KUĆA
 
     Župnik don Šimun Pavlović započeo je s izgradnjom župske kuće na tada zvnom stolačkom putu, a danas u Dubrovačkoj ulici. Kuća je građena “akcijski”, nije bilo župljanina koji na neki način nije sudjelovao, a pomagale su i ekipe sa strane (iz Studenaca, Rotimlje…). Kuću je dovršio i u njoj se nastanio tzreći neumski župnik don Aleksandar Boras. Kuća je 3009. god. prodana te je novac od nje uložen u novi pastoralni centar u središtu Neuma – centru I.
 
 
Crkva-Neum
DANAŠNJA ŽUPSKA KUĆA
 
     Današnja župna kuća sagrađena je uz Crkvu Gospe od Zdravlja. Započeo ju je i grube radove dovršio don Aleksandar Boras, a pokrivena je i opremljena za u vrijeme župnikovanja don Ivice Puljića koji je u nju i uselio s kapelanom don Slavenom Ćorićem.
     Ova župna kuća ostat će župnom kućom župe Gospe od Zdravlja i nakon što se eventualno Neum podijeli na dvije župe.
 
 
nOVA-KUA-w
KUĆA UZ NOVU CRKVU
 
     Uz novu crkvu u Centru I sgrađena je također eventualna buduća župšna kuća ako i kad se župa podijeli. Naime, kosina dobivenog zemljišta nije zatrpana nego je teren ispod nove crkve u ulici Ruđera Boškovića iskorišten za popratne ćupne objekte među kojima je i prostrana župna kuža.