Neumska groblja

lis 15, 2011 | Groblja

Neum-staro-1WNEUMSKA GROBLJA
 
STARO GROBLJE: Stari Neum baš i ne nosi adekvatno ime, prve doseljenike ovdje nalazimo tek oko 180. god. Tako ni groblje nema stare korjene.  Od crkve sv. Ante – Šimuna  i Stjepana dijeli ga još uvijek vidljivi suhozid. U vrijeme komunističke Jugoslavije mještani su napravili na crkvenom zemljištu ispod crkve uredno i za ono vrijeme doista lijepo groblje koje i danas izgleda lsuvremeno.
 
 
Izbjegliko-2-W
IZBJEGLIČKO GROBLJE. S gornje strane napoleonske ceste u ogradi je groblje koje se danas zove izbjegličko iako to u vrijeme nastanka nije bilo, kako se očito vidi po vrijednim grobnicama i nadgrobnicima. Prvi prognanik bio je dominikanac Pio Giaime čiji grob i danas obdržava župsko osoblje dok je groblje umalo u cijelosti zaraslo jer nema rodbine ukopnika.
 

Neum-novo-1W

NOVO GROBLJE. U novije vrijeme stasalo je veliko neumsko gradsko groblje. U ovom groblju kupuju grobnice ne samo stanovnici Neuma i okolnih sela koji nemaju grobnice u starom groblju  nego i neumski naseljenici iz svih dijelova domovine. Čak i oni koji žive izvan Neuma. Groblje ima mrtvačnicu. Još uvijek je u izgradnji.