Don Ante Ivančić – Bikić

lis 15, 2011 | U prošlosti

Don Ante Ivančić – Bikić
 
     Sin Veselka i Ilke r. Šarić, rođen u Grabovici, općina Tomislavgrad,  29. travnja 1942. godine kao dijete roditelja Veselka i Ilinke r. Šarić..  Krstio ga je u crkvi sv. Ante don Ilija Rezo.i. Ima još devet sestara. Šestorarednu pučku školu završio je u Grabovici, a sedmi i osmi razred položio u Aržanom. (1948.-1955). Gimnaziju je završio u sjemeništu na Šalati u Zagrebu 1965. nakon što je odslužio dvogodišnji vojnik rok u Kumanovu u Makedoniji (1962.-1964.). Filozofsko teološki studij u Zagrebu (1965.-1971.) Zaredio ga je za svećenika mostarsko-duvanjske biskupije1970. u Zagrebu nadbiskup Franjo Kuharić.  Slijedeće godine završio je teološko-filozofski studij.
Svećeničke službe:
    Don Ante je bio žŽupni vikar u Dračevu (1971.-1972.. Nakon devet mjeseci biskup dr. Petar Čule imenovao ga je privremenim upraviteljem župe Potoci –  Bijelo Polje (1972.-1974.) jer je župnik don Mate Nuić obolio i završio na operaciji. ,Po župnikovu povratku ostaje u župi kao kapelan  do veljače 1974. godine kada je postavljen za upravitelja novoosnovane župe   u Neumu (kao prvi  župnik) kojom upravlja do konca rujna 1977. godine. Stanuje u kući Stjepana (zvanog Stevo) i Anke Bačić (adaptiran donji dio kuće za župsBaia-kua-Wke prostore).  Uspio je dobiti dozvolu za izgradnju župske kuće te počeo s kopanjem temelja za podrum.
     Iz Neuma je premješten u Vinicu gdje pastoralno djeluje1977. do 1986. godine. Od 1986. do m1989. bio je župnik u župi Šipovača – Vojnići. Tada ga je biskup mons. Pavao Žanić imenovao ravnateljem Svećeničkog doma u Potocima (Bijelo Polje) odakle je početkom Domovinsog rata otišao u izbjeglištvo.
     Od studenog 1992. do kolovoza 1995. opet je u Neumu gdje u kući Miše Krmeka u Tihoj Luci s tri časne sestre vodi brigu o starim i nemoćnim svećenicima.
     Od konca kolovoza 1995. god. do danas po dekretu biskupa dr. Ratka Perića  župnik je župe Gospe od Zdravlja u Zagorju kod Posušja..
 

Watch

Live Stream Current Sermon

REad

News & Stories

Prvopričesnici 2023.

Prvopričesnici 2023.

IVANO BABIĆBRUNO BABIĆMIHAEL BJELOPERAJURE BOGDANOVIĆMIA BUTIGANIVA ČARAPINAMARIETA ČULJAKROMEO DŽAJIĆDORA DŽONOTEA GALIĆKARLO GLAVINIĆLAURA GUSTINLANA KALAUZTOMISLAV KREČAKPETRA KREŠIĆJOSIP LJILJANIĆANTE MASLAĆANA MASLAĆIVAN MASLAĆGABRIELA MASLAĆMARIJA MATIĆBARBARA...

Devet stvari koje treba znati o Velikom četvrtku

Devet stvari koje treba znati o Velikom četvrtku

Na Veliki četvrtak završava korizmeno vrijeme, a večernjom svetom misom započinje Vazmeno trodnevlje. Evo devet najvažnijih stvari koje trebamo znati o Velikom četvrtku! 1. POČETAK VAZMENOG TRODNEVLJA Veliki četvrtak kroz dugo je vrijeme bio isključen iz...

Osam stvari koje bi svaki katolik trebao znati o Velikom petku

Osam stvari koje bi svaki katolik trebao znati o Velikom petku

SLAVLJE MUKE GOSPODNJE Veliki je petak dan na koji je žrtvovan Krist naša Pasha, kada Crkva razmišlja o muci svoga Gospodina i Zaručnika i klanja se križu,  te se spominje svog izlaska iz boka Krista usnuloga na križu i moli za spas svega svijeta. Evo...