Galerija

ruj 26, 2011 | Muzej i galerija Neum

     MUZEJ I GALERIJA NEUM
 
1. GALERIJA I NJEZINE ZBIRKE
 
  Biffel   Nastanak zbirke od oko 500 umjetnina šarolikog sadržaja, kako po tehnici izrade i upotrebljavanom materijalu, tako i umjetničkom usmjerenju, seže u vremena prije Domovinskog rata. Velika je u tomu zasluga profesora dr. sc. Bože Vijeke Jaraka koji je donirao predratnoj općini Neum vrijednu zbirku umjetnina, uglavnom radova renomiranih naših umjetnika. Kako grad nije imao galerijske prostorije, umjetnine su uglavnom uJordan-ZMkrašavale zidove hotela i nekih ustanova.
     Dr. Jarak je, također prije Domovinskog rata, donirao i župi Neum vrijednu zbirku umjetnina za križni put u budućoj župnoj crkvi, Nakon rata donirao je još jednu kolekciju čime je župa, uz druge umjetnine, dobila respektabilnu zbirku umjetnina.
     Najveći broj umjetnina koje galerijski dio ustanove posjeduje nastao je ipak tek radom Umjetničke kolonije Neum kroz proteo razloge, više od jednoSrelo-ZMg desetljeća. Kolonija se održava uglavnom početkom lipnja, a u njezinu radu znalo je sudjelovati i do četrdeset umjetnika s područja Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.Salav-Krist
     Galerijski eksponati preko 120 umjetnika našli su svoje mjesto u više prostorija uz župnu crkvu. Najveći broj ih je izložen kao trajna postava u glavnom muzejsko-galerijskom prostoru ispod crkve po zidovima prostorije. Uredno su označena tako da posjetitelju skoro i ne treba vodič pri razgledanju.
Druga važna zbirka umjetnina, uglavnom onih sakralnog karaktera, našli su mjesto po zidovima župske dvorane koja je tako postala sastavni dio galerije, svojevrsna sakralna galerija. Ovoj zbirci treba, dakako, dodati i dvadesetak umjetničkih djela u samoj crkvi koje su u službi kulta.
     SP-C-55-obrZnatan broj umjetnina, osobito slika, izložrn je po hodnicima i prostorijama župske kuće te je i on dostupan posjetiteljima koje i taj dio zanima.
     Treba svakako napomenuti da se velik dio radova spomenute Umjetničke kolonije nalazi na zidovima općinskih zgrada, ugostiteljskih i drugih gospodarstvenih prostorija po Neumu pa i kod privatnih osoba, osobito onih koji su podupirali donacijama održavanje kolonija ili su do umjetnina došli putem aukcija koje su u nekoliko navrata organizirane da bi se došlo do sredstava za održavMore-laeanje kolonije.
     Zalaganjem prof. Stanka Špoljarića iz Zagreba i onodobnog župnika u Gracu don Blaža Ivande, zatim Srećka Kriste i Borke Dodig kao i općinskih vlasti, objavljene su ipak dvije monografije rezultata rada kolonije u razdoblju 1998.-2001. godine.